Hjärtklappning och stress

Hjärtklappningar kan upplevas som hårda hjärtslag, att hjärtat slår extraslag och att hjärtat ”rusar” under en kortare stund. Detta kan uppkomma exempelvis under stress, träning och när du blir rädd.

Närbild på väggklocka
Hjärtklappning innebär att hjärtat slår extraslag eller hårdare. Foto: Monty Allen/Unsplash
Man och kvinna tränar på gym.
Träning, stress och oro kan ge upphov till hjärtklappning.
Ung tjej sitter lutad mot ett träd och lyssnar på musik
Minska stressen genom avslappning, fysisk aktivitet och avstå koffein. Har du hjärtfel kan du behöva läkemedel eller en pacemaker.


På Yogobe hittar du onlineklasser, playlists och program som kan hjälpa dig att förbättra din sömn.

Prova gratis i 14 dagar

Extraslag på hjärtat, hårda hjärtslag, oregelbundna hjärtslag och tillfälliga hjärtrusningar kallas för hjärtklappning.

Symptom på hjärtklappning

Vid träning, stress eller oro

I normala fall är inte hjärtklappning något att bekymra sig om. Det är vanligtvis ofarligt när det uppstår i samband med träning, stress eller när du känner oro. I dessa fall är det vanligt att hjärtat slår fortare.

Till exempel när du tränar, då kan du uppleva att hjärtat ”rusar” inne i ditt bröst. I detta fall slår hjärtat fortare, vilket kan uppfattas som både tyngre och hårdare hjärtslag.

Panikattack

Liknande saker kan hända med din kropp och i ditt hjärta när du känner rädsla eller drabbas av panikattacker. Denna form av hjärtklappning går oftast snabbt över.

Extra hjärtslag

Du kan också uppleva ett så kallat extraslag där ett extra hjärtslag förekommer precis efter det senaste hjärtslaget. Reaktionen är en del av kroppens försvarssystem.

Symptom för att söka vård

Du bör kontakta vårdcentralen eller en jourmottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Intensiv hjärtklappning som ej går över.
  • Yrsel eller svimmar när du anstränger dig.
  • Yrsel eller svimma när du sitter eller ligger.
  • Hjärtat slår hårt vid vila.
  • Hjärtat slår hårt på natten.

Att du drabbas av plötslig hjärtklappning kan också bero på att du har en extra elektrisk ledningsbana i hjärtat. Det är ett tillstånd som behöver medicinsk utredning.

Undersökning vid hjärtklappningsbesvär

När du gör en undersökning för att kontrollera dina hjärtklappningsbesvär gör läkaren en specifik kroppsundersökning med fokus på ditt hjärta och dina lungor. Även blodtrycket kontrolleras.

Läkaren tar även hjälp av ett EKG vilket är en metod för att titta på hjärtats aktivitet. I många fall görs även en ultraljudsundersökning på hjärtat, och i vissa fall ett arbets-EKG för att på ett säkert sätt kunna exkludera ett eventuellt fel på hjärtat.

Behandling beror på diagnos

Den behandling du får vid besvär av hjärtklappning varierar och beror på diagnosen och orsaken till hjärtklappningen. Stressförebyggande insatser är ett alternativ. Vid eventuella hjärtfel kan läkemedel och pacemaker bli aktuellt.

Tips och råd för dig med hjärtklappning

Det finns många tips och råd att ge vid hjärtklappning. Exempelvis är det bra om du kan minska, eller helt och hållet avstå saker som te, kaffe samt drycker som innehåller alkohol.

Du bör inte heller nyttja tobak, och det är av yttersta vikt att försöka minska stress samt att försöka sova bra om nätterna.

När du upplever hjärtklappning och att hjärtat ”rusar” är det bra att försöka slappna av. Om du stressar upp dig och får känslor av panik eller ångest är risken att hjärtklappningen förvärras.

Känner du dig stressad? Gör stresstestet som Norrlands Universitetssjukhus utvecklat.

På Yogobe hittar du onlineklasser, playlists och program som kan hjälpa dig att förbättra din sömn och lindra stress.

Prova gratis i 14 dagar