Vad händer i kroppen?

I vår moderna tillvaro kan stressen framkallas av sådant som vi inte kan fly ifrån och som påverkar oss under en lång tid. Det är då som vi får svårt att hantera den, och kan bli sjuka. Stresshormoner känner många inte till att kroppen producerar, ett annat ord för stresshormoner är katekolaminer.


Vad händer i kroppen? – vi får en kick

När vi upplever en situation som bråttom, eller jätteviktig, reagerar vår kropp med att sätta sig i högsta beredskap. Kroppen skickar mängder med energi till hjärta och muskler, samt till hjärnan för att kunna hantera en pressad situation. Systemen sätts igång automatiskt vilket innebär att olika hormonhalter ökar i kroppen.

Sympatiska nervsystemet

Det första som händer är att det sympatiska nervsystemet triggas att agera. Den sätter i sin tur igång processer i binjurarnas märg så att stresshormoner, så kallade katekolaminer, utsöndras i kroppen. Det gäller framförallt hormonerna adrenalin och noradrenalin. Det märker vi i och med att vi känner oss mer vakna och alerta samt att pulsen och blodtrycket ökar.

Hypothalamus

När det sympatiska nervsystemet reagerat aktiveras även hypothalamus en del i hjärnan som bland annat påverkar ämnesomsättningen, sömnen, blodtrycket och kroppstemperaturen. Vid stress utsöndrar hypotalamus ett hormon som i en invecklad process leder till att kortisolhalten i blodet ökar.

Kortisolet är en viktig del i energiförsörjningskedjan. Vid stress ser kortisolet till att hålla nivån av kolhydrater, proteiner och fetter i blodet på en sådan nivå att mesta möjliga energi är tillgänglig för kroppens celler – inte minst för musklerna och hjärtat. Hormonerna har också påverkan på immunförsvaret, som tillfälligt stärks.

Längre tid

När vi är stressade en kort stund är det framför allt det sympatiska nervsystemet som sätter sig i stressberedskap. När vi är långvarigt stressade, och känner oss pressade utan att kunna göra så mycket åt det, är det istället hypothalamus och kortisolhalten som i första hand påverkas.

Det är med andra ord en ren fysisk skillnad på stress och stress. Den första tillfälliga typen av stress med kortvarig påverkan, och den andra med mer långvarig påverkan.

Återhämtning

För att kroppen ska klara av dessa alarmlägen är det viktigt att den också får återställa sig i naturlig balans. Om vi kan det, kan ibland stress vara nyttigt och konstruktivt även i vår moderna tillvaro. Det är däremot när stressnivåerna i blodet och kroppen är höga under en längre tid som vi upplever negativa konsekvenser. Kroppen bränner ut på sitt energiförråd, och det i sin tur kan ge en rad andra följdsjukdomar.

Känner du dig stressad? Gör stresstestet som Norrlands Universitetssjukhus utvecklat.