✕ Stäng

Barn behandlas för PTSD på bara några timmar

ForskningNågra timmar är allt som krävs för att hjälpa barn med stressyndrom efter en traumatisk händelse, visar ny svensk forskning.

Traditionellt bot mot psykisk ohälsa utmanas

NYHETNätterapi och motion kan bota depression och stress snabbare än traditionell behandling, enligt en ny studie från Lunds universitet.

Gilla oss och få...

...de viktigaste hälsonyheterna direkt i ditt Facebookflöde

Lite stress är bra för magen

ForskningForskare vid Örebro universitet har tagit hjälp av en kvarts miljon män i lumpen för att studera riskfaktorer för mag- och tarminflammationer och magsår. Resultaten förvånade forskarna bakom studien.

Nya rön: Så leder stress till hjärtinfarkt

NyhetDet är väl känt att stress har en negativ påverkan på hjärtat men exakt hur stress signaler kan leda till en hjärtinfarkt är oklart. Nu kan forskare ha kartlagt ett händelseförlopp.

Så planerar du semesterdagar 2017

SemesterLåt 2017 bli ett stress-fritt år! Se alla röda dagar i 2017 och hur du kan kombinera det med några extra dagar ledigt.

Unga vuxna tar på sig för stor arbetsbörda

StudieEnligt forskare ser unga i arbetslivet sig som solospelare med eget ansvar för att upprätthålla arbetsförmågan: ”Jag tycker det är olyckligt”, säger forskare Maria Boström.

Psykiatrikern: Träning är som 100 mediciner

MotionAnders Hansen, överläkare i psykiatri vid Karolinska institutet säger till Sveriges Radio att hans fakta inte är några träningsflosker, utan blytung forskning.

Bra kondition skyddar mot stressens negativa effekter

NyhetMats Börjesson, överläkare på Sahlgrenska akademin: ”Det är viktigare att vara tränad än att vara ostressad”.

Hund på jobbet gör dig mindre stressad

NyhetAtt ta med din hund till jobbet hjälper inte bara att minska stressen – det stimulerar även till bättre social interaktion mellan kollegor, enligt forskare.

Negativ forskning om mindfulness begravs

NyhetPublicerad forskning om mindfulness ger en onyanserad bild av effekten på psykisk hälsa. Studier har visat en positiv effekt oftare än statistisk sannolikt.

Japaner jobbar ihjäl sig

NYHETKaroshi är fenomenet som sveper över Japan och betyder dödsfall på grund av överansträngning i jobbet.

Upptäckt: Genen bakom grått hår

FORSKNINGGrått hår har länge trotts bero på miljöfaktorer som stress. Men nu har forskare upptäckt en gen som är kopplat till grånande hår.

Otåliga åldras snabbare

FORSKNINGI en studie från Singapore upptäckte forskare att kvinnor som var mer otåliga visade tecken på åldrande.

Mindfulness omprogrammerar din hjärna för att hantera stress

FORSKNINGAtt mindfulnessträningen kan förbättra vår hälsa har fått alltmer gehör inom forskning de senaste tio åren. Men exakt hur påverkar mindfulness kropp och knopp?

Internet-KBT effektivt vid ångest och utseendefixering

NYHETTvå nya svenska studier lyfter fram internet-KBT som en effektiv behandling av både social ångest och upplevd fulhet.

4 knep för att hålla ditt nyårslöfte

NYHETJanuari drar mot sitt slut, hur går det med ditt nyårslöfte? Här är knepen som hjälper dig nå dina mål.

4 sätt ditt humör påverkar din hälsa

FORSKNINGHumör och attityd har mätbar effekt på din hälsa. Vi summerar den senaste forskningen kring hur humör påverkar risken för vanliga sjukdomar.

Nu är stress vanligaste orsaken till sjukskrivning

NYHETSjukskrivning på grund av psykisk ohälsa har ökat dramatiskt de senaste åren – där akut stressreaktion har ökat med 73 procent och är nu den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige.

Lättstressade riskerar hjärtsjukdom – trots motion

FAKTAUngdomar som har svårt att hantera stress har en ökad risk att senare i livet drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Oavsett fysisk hälsa.

Framgångsrik stressmottagning stängs ner

NYHETVälkänd stressrehabilitering kommer i sommar att stängas ner. Istället ska nya mottagningar konkurrera om patienter med lindrigare besvär. Detta på grund av ett politiskt beslut om vårdval som Alliansen fört igenom i Stockholms landsting.

Naturen gav bättre resultat vid stressbehandling

FORSKNINGVid behandling av stressrelaterad psykisk ohälsa så ger rehabilitering i naturmiljöer bäst effekt. Det visar en ny forskning.

Så påverkar stress fostret när du är gravid

ArtikelStress kan påverka graviditeten, förlossningen och fostret negativt på flera sätt. Kan du inte varva ner så ska du därför kontakta din barnmorska för tips och råd.

Aldrig förr har unga mått så dåligt

UndersökningAndel tonåringar som lider av psykosomatiska besvär har aldrig varit så hög som idag. Jämfört med 1985 är det dubbelt så många. Detta enligt en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten.

Relaterade sidor

Senaste Nytt