Framgångsrik stressmottagning stängs ner

Den välkända mottagningen för stressrehabilitering på Danderyds sjukhus kommer i sommar att stängas ner. Istället ska nya mottagningar konkurrera om patienter med lindrigare besvär. Detta på grund av ett politiskt beslut om vårdval som Alliansen fört igenom i Stockholms landsting.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015
Vårdval stänger bästa stresskliniken

Foto: Danderyds sjukhud, Johan Aldegren

Stressrehab i Stockholm har funnits i över tio år och tar idag emot de svåraste fallen av utmattningssyndrom. Detta när symptomen är så pass svåra att vårdcentralernas resurser inte räcker till.

Av de 220 patienter som kommer till Stockholms Stressrehab per år kan nio av tio personer senare återgå till arbetet igen. Men i och med beslutet om vårdval får mottagningen inte längre fortsätta med sin verksamhet.

– Den här typen av vård behöver inte finnas på ett akutsjukhus och därför ska den stängas. Men vi vill öka valfriheten och ha fler mottagningar runt om i länet eftersom utmattningssyndrom numera är en så vanlig sjukdom. Jag är övertygad om att det blir bra och naturligtvis ska de jobba metodiskt och utifrån de erfarenheter som finns, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) till Svenska Dagbladet.

Sara Burlin Pellbäck, enhetschef på stressrehabiliteringen, säger dock till Svenska Dagbladet att hon generellt inte har något emot vårdval. Men att effekten inte blir särskilt lyckad när en välfungerande enhet måste stängas ner för att man sedan ska hoppas på att bra verksamheter ska växa fram.