Psykolog i Stockholm

För dig som bor i Stockholm och söker privat psykoterapi för stress har ett brett utbud av psykologer och psykoterapeuter att välja mellan. Har psykologen ett landstingsavtal kan du få behandlingen finansierad av landstinget. Du kan även få hjälp av en psykolog online.

Stockholm stad

Behandla stress med hjälp av en psykolog i Stockholm.


Stockholm har det största utbudet av psykologer och psykoterapeuter i landet. Här hittar du experter som behandlar stress, utmattningssyndrom och andra psykologiska besvär såsom depression, ångest och tvångssyndrom. Psykologer och psykoterapeuter i Stockholm arbetar med olika metoder för att hjälpa dig att må bra, och erbjuder terapiformer såsom KBT, DBT, IPT, ACT med flera.

Även du som söker en barnpsykolog i Stockholm kan känna dig trygg. Här finns många rutinerade barnpsykologer som kan hjälpa ditt barn att må bra igen.

Boka psykolog i Stockholm

Det är enkelt att boka en psykolog i Stockholm.  Du hittar rutinerade psykologer och psykoterapeuter i hela Stockholm. I huvudstaden finns mottagningar i både de centrala stadsdelarna såsom Södermalm, Östermalm, Vasastan och Kungsholmen, och utanför tullarna.

Det finns flera hundra privata psykologer i Stockholm att välja mellan. Du bokar en privat psykolog via nätet, mail eller telefon.

Idag erbjuder många mottagningar terapi online, vilket innebär att du inte behöva lämna hemmets bekvämlighet.

KBT i Stockholm

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en vanlig terapiform för att behandla stress och utmattningssyndrom. KBT är en inriktning inom psykoterapi som lär dig att ersätta negativa tankar, känslor och beteenden med positiva. Varje sig du söker hjälp för depression, ångestsyndrom, stress, sömnproblem eller fobier, kan du få hjälp att må bättre med KBT i Stockholm. KBT-behandling pågår mellan 5-20 veckor, och du träffar din behandlare en gång i veckan, cirka en timme per träff. Mellan träffarna får du hemuppgifter.

Många mottagningar erbjuder idag KBT online.

Psykolog online mot stress

Den klassiska bilden av ett samtal med en psykolog består av ett stillsamt rum där patienten ligger på en divan och en psykolog som sitter i en fåtölj och ställer frågor.

I och med den digitala utveckligen börjar den klassiska bilden av en terapisession sakta men säkert suddas bort, och det är idag möjligt att prata med en psykolog online. Det enda som krävs är en dator eller smarttelefon och internetuppkoppling.

Psykologisk behandling online kan ske på olika sätt. Genom videosamtal, telefonsamtal, chatt eller ett självhjälpsprogram som du följer hemma i din egen takt. Både landstinget och privata aktörer i Stockholm erbjuder terapi online såsom kognitiv beteendeterapi (KBT), psykodynamisk terapi (PDT), dialektisk beteendeterapi (DBT), acceptance and commitment terapi (ACT), parterapi med flera.

Pris terapi Stockholm

Psykologer anger ofta timpris. Att gå till en privat psykolog eller psykoterapeut i Stockholm kostar vanligtvis mellan 800 – 1500 kr per timme. De flesta sessioner varar i en timme. Parterapi och familjerådgivning är vanligtvis några hundralappar dyrare.

Landstingsavtal Stockholm

Terapi i Stockholm behöver inte kosta skjortan. Du kan få din behandling hos en privat psykolog eller psykoterapeut i Stockholm finansierad av landstinget om de har ett landstingsavtal. Dock är det inte alla som har ett landstingsavtal. Ta reda på vilka privata psykologer som är anslutna till landstinget innan du söker vård.

Få söker vård

Till skillnad från fysiska sjukdomar och besvär som cancer, diabetes och ryggproblem, är det relativt få personer som söker vård för sin psykiska ohälsa eller berättar för någon i sin närhet. Många väljer istället att kämpa i tysthet.

Det finns ett stort stigma kring psykisk ohälsa som gör att många väljer att hålla tyst och undviker att prata med en psykolog. Man oroar sig för vad andra ska tycka – att man är svag, inkompetent och inte kan ta hand om sig själv. Dessutom kan det kännas pinsamt att sitta och prata om sitt mentala tillstånd, ansikte mot ansikte, med en annan person. Tröskeln för att söka vård är för hög.

Kvinna sitter under ett träd och lyssnar på musik

Du hittar många rutinerade psykologer i Stockholm som kan hjälpa dig att stressa mindre.

Viktigt att söka vård

Att söka vård handlar inte enbart om att bli av med din stress, utmattningssyndrom, depression, ångest eller vad det nu än må vara, det handlar om din livskvalitet.

Att leva med en psykisk sjukdom är en konstant kamp som inte bara känns tungt, men begränsar även dig i ditt liv. Att söka vård gör att du blir bättre på att hantera din sjukdom och gör det möjligt för dig att ta del av allt livet har att erbjuda utan begränsningar.

Att förbättra din psykiska hälsa kan även resultera i många andra fördelar:

 • Mer stresstålig
 • Bättre fysisk hälsa
 • Bättre sömn
 • Stärkt immunförsvar
 • Bättre på att hantera ångest
 • Bättre matvanor
 • Mer fokuserad – du hanterar jobb och skola bättre
 • Längre livslängd

Att söka vård och börja prata med en psykolog handlar inte enbart om att bli av eller lindra symtomen, det handlar om att förbättra din livskvalitet och inte låta sjukdomen begränsa dig i ditt liv.

Om du besväras av psykiska problem, stress, sömnproblem eller ätstörningar, ska du boka tid hos en psykolog – redan idag.

Att söka vård handlar inte enbart om att bli av eller lindra symtomen, det handlar om att förbättra din livskvalitet och inte låta sjukdomen begränsa dig.

Olika terapiformer

Din behandlare avgör vilken terapiform som är mest lämplig för dig. Psykoterapi är den vanligaste psykologiska behandlingen. Psykoterapi är en form av samtalsterapi där du pratar med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut, antingen ensam eller i grupp. Du kan även få behandlingen på nätet.

Det finns ett hundratals olika inriktningar och metoder inom psykoterapi, men de vanligaste är:

 • Kognitiv beteendeterapi, KBT
 • Kognitiv terapi, KPT
 • Psykodynamisk terapi, PDT
 • Dialektisk beteendeterapi, DBT
 • Interpersonel terapi, IPT
 • Acceptance and commitment therapy, ACT