Coronastress bland män och kvinnor ser olika ut


Par sitter i soffan och äter popcorn

Covid-19-pandemin har varit, och fortfarande är, en stress- och ångestfylld period som påverkat alla aspekter av livet. En kanadensisk studie fann att pandemi-relaterade riskfaktorer för stress och ångest skiljer sig mellan män och kvinnor. 

Den nya studien visade att 13,6 % av befolkningen i Kanada upplevde generaliserad ångestsyndrom under de inledande månaderna av pandemin. Detta jämföras med 2,6 % innan pandemin. 

Forskarna kopplade ångesten bland män med deras exponering för desinformation om Covid-19 medan kvinnornas ångest härstammade från oron om osäkra anställningar. Förekomsten av ångest var högre bland kvinnor jämfört med män, 17,2 % och 9,9 %.

– Det är av yttersta vikt att vi strävar efter att förstå de sociala faktorerna som bidrar till skillnaden mellan män och kvinnor. Covid-19-ångesten är starkt kopplat till användandet av sociala medier och utsattheten av desinformation. Min forskning upptäckte att det finns ett samband mellan en frekvent exponering för desinformation om pandemin och psykisk ohälsa, säger Shen Lin, en av forskarna bakom studien. 

Ju mer män exponeras för desinformation om Covid-19 desto mer påverkas deras psykiska hälsa negativt. Män som exponeras för desinformation ungefär en gång i veckan löpte tre gånger högre risk för ångest medan män som exponerades flera gånger i veckan löpte sex och en halv gånger högre risk. Siffrorna är i jämförelse med män som aldrig eller sällan exponerades för desinformation. 

Bland kvinnor ser det annorlunda ut. Kvinnor upplever ångest till följd av osäkerheten kring deras anställning. Oron för att bli permitterad, uppsagd och obligatorisk karantän. Kvinnor med osäkra anställningar löpte tre gånger högre risk för ångest jämfört med kvinnor med säkra anställningar. Osäkerheten kring anställningen korrelerade inte  med mäns psykiska hälsa. Troligtvis på grund av att männen i större grad hade säkrare anställningar.

– Könssegregeringen inom vård- och omsorgsyrken är påtaglig. Ofta är arbetarna kvinnor, underbetalda och mer utsatta för coronaviruset. Kvinnor är även överrepresenterade inom hotel- och restaurangbranschen, två sektorer som pandemin har slagit hårt mot, säger Shen Lin. 

Studien omfattade 1 753 män och 2 016 kvinnor från 15 år och uppåt. Ångestsymtomen bedömdes med det standardiserade GAD-7-skalan som utvärderar symtom såsom nervositet, oförmåga att kontrollera sin oro och svårigheter att slappna av under de två senaste veckorna. Forskarna tog även hänsyn till deltagarnas alkoholkonsumtion, drogmissbruk och diet under pandemin.

– Åtgärder och behandling vid psykisk ohälsa bör vara könsspecifik. Man bör även tackla faktorerna som ger upphov till psykiska ohälsan.