Stresshantering – så gör du
Det första steget i att kunna hantera stress är att känna igen varningstecknen på stress. Genom att känna igen situationerna som utlöser stressen kan du snabbt hitta orsaken och sätta in åtgärder som gör att du kan hantera stressen bättre. Det kan till exempel handla om att planera in vila och återhämtning, och prioritera sömn.
Minimera stressfaktorerna
När orsakerna till stressen har fastställts, kan det i vissa fall vara möjligt att lägga om sitt liv och den planering som är för att råda bot på problemet i sig: Det kan gå att säga nej till vissa saker, till exempel, och att lära sig planera lite bättre. I vissa fall kan det också vara läge att fundera över de livsval som gjorts och se om det går att förändra något mer i livet. Det kan handla om att kanske välja en enklare boendeform, att ta hjälp med vardagsbestyr eller att ändra karriärsinriktning alternativt jobb.
Lära sig koppla av
En viktig del i stresshantering är också att lära sig koppla av. Att hitta en oas i livet där här och nu får ta över kan göra mycket för att kunna hantera en stressig vardag. För vissa är det en timme eller två på gymmet, för andra är det en annan hobby eller ett varmt bad på kvällen. Att skapa paus-zoner där inga yttre omständigheter får påverka tillvaron gör att vi på ett bättre sätt står rustade inför vardagens.
Ta hjälp
Ibland är det svårt att bryta mönster på egen hand. Då kan en professionell rådgivare hjälpa till att lösa knutar, att se problematiken på ett mer objektivt sätt och hjälpa dig att orka finna de lösningar som krävs för att stressen inte ska ta överhand i vardagen. Var inte rädd för att be om hjälp om det behövs.
Det går att kontakta företagshälsovården eller vårdcentralen för detta. Att tala med familj, vänner och arbetskamrater kan också hjälpa till. Att få förståelse och empati, samt att även få avlastning på ett eller annat sätt kan göra mycket för att sänka stressnivåerna i kroppen.
Fysisk aktivitet
Det kan kännas motsägelsefullt att aktiviteter som höjer pulsen skulle vara bra för stress. Men regelbunden fysisk aktivitet gör dig mer stresstålig. När du rör på dig blir kroppen bättre på att använda syre och förbättrar blodflödet. Detta i sin tur påverkar hjärnan positivt. Fysisk aktivitet ökar även produktionen av endorfiner, de så kallade må-bra-hormonerna.
Känner du dig stressad? Gör stresstestet som Norrlands Universitetssjukhus utvecklat.