Hjärtklappning

Hjärtklappningar kan upplevas som hårda hjärtslag, att hjärtat slår extraslag och att hjärtat ”rusar” under en kortare stund. Detta kan uppkomma exempelvis under träning och vid stressrelaterade händelser.

Ivar Johansson, frilansskribent
Senast uppdaterad 8 juli 2020
Stress, sista minuten

Hjärtklappning vid stress är inte farligt i sig, men kan ge en indikation på att du borde varva ner.

Symptom på hjärtklappning

Vid träning, stress eller oro

I normala fall är inte hjärtklappning något att bekymra sig om. Det är vanligtvis ofarligt när det uppstår i samband med träning, vid stress eller när du känner oro. I dessa fall är det vanligt att hjärtat bedriver en snabbare hjärtverksamhet än i normala fall.

Exempelvis när du tränar, då kan du uppleva en känsla där hjärtat ”rusar” inne i ditt bröst. I detta fall slår hjärtat fortare, vilket kan uppfattas som både tyngre och hårdare hjärtslag.

Panikattack

Liknande saker kan hända med din kropp och i ditt hjärta när du känner rädsla eller drabbas av panikattacker. Denna form av hjärtklappning går oftast snabbt över.

Extra hjärtslag

Du kan också uppleva ett så kallat extraslag där ett extra hjärtslag förekommer precis efter det senaste hjärtslaget. Hjärtat fungerar såhär för att kunna täcka det ökade behovet som kroppen efterlyser gällande näring och syre.

Symptom för att söka vård

I de fall hjärtklappning inte går över, och du känner yrsel och bröstsmärtor, ska du kontakta din närmaste akutmottagning. Upplever du att du drabbas av hjärtklappning utan vidare orsak är det viktigt att genomgå en undersökning kring detta.

Att du drabbas av plötslig hjärtklappning kan också bero på att du har en extra elektrisk ledningsbana i hjärtat. Det är ett tillstånd som behöver medicinsk utredning.

Om du har en extra ledningsbana i hjärtat, eller om du har andra besvär i ditt hjärta, kan hjärtklappningen börja helt utan orsak. Andra symptom som kan uppstå är bland annat bröstsmärtor, svettningar, ångest och en känsla att kroppen domnar bort.

Undersökning vid hjärtklappningsbesvär

När du gör en undersökning för att kontrollera dina hjärtklappningsbesvär gör läkaren en specifik kroppsundersökning med fokus på ditt hjärta och dina lungor. Även blodtrycket kontrolleras.

Läkaren tar även hjälp av ett EKG vilket är en metod för att titta på hjärtats aktivitet. I många fall görs även en ultraljudsundersökning på hjärtat, och i vissa fall ett arbets-EKG för att på ett säkert sätt kunna exkludera ett eventuellt fel på hjärtat.

Behandling beror på diagnos

Den behandling du får vid besvär av hjärtklappning varierar och beror på diagnosen och orsaken till hjärtklappningen. Stressförebyggande insatser är ett alternativ. Vid eventuella hjärtfel kan läkemedel och pacemaker bli aktuellt.

Tips och råd för dig med hjärtklappning

Det finns många tips och råd att ge vid hjärtklappning. Exempelvis är det bra om du kan minska, eller helt och hållet avstå saker som te, kaffe samt drycker som innehåller alkohol.

Du bör inte heller nyttja tobak, och det är av yttersta vikt att försöka minska stress samt att försöka sova bra om nätterna.

När du upplever hjärtklappning och att hjärtat ”rusar” är det bra att försöka slappna av. Om du stressar upp dig och får känslor av panik eller ångest är risken att hjärtklappningen förvärras.

Om panik och svår ångest skulle infinna sig är ett tips att använda en papperspåse till att andas in och ut i.

Känner du dig stressad? Gör stresstestet som Norrlands Universitetssjukhus utvecklat.