Hantera stress bättre med träning

Träning i alla former kan hjälpa dig att hantera och minska stress. När vi är aktiva ökar nivåerna av endorfiner som är ett må-bra-hormon.

Kvinnlig tennisspelarre


Regelbunden fysisk aktivitet är en viktig del i en sund livsstil. Det stärker din kropp både fysiskt och psykiskt. I det moderna samhället är tempot högt och det är lätt att känna sig för stressad och upptagen för att finna tid för att träna.

Det positiva är att all form av träning är bra för kroppen och kan hjälpa dig att hantera stress bättre. Vare sig du utöver lugn yoga eller högintensiv träning som aerobics, gör dig motståndskraftigare mot stress. 

Hur påverkar träning stress?

Träning förbättrar din allmänna hälsa och välmående som i sin tur underlättar din vardag. Men träning har också en direkt inverkan på hur vi reagerar och hanterar stress.

Frigör endorfiner

När vi är aktiva frigör kroppen mer av stresshormonet endorfin. Endorfin är ett hormon som får oss att må bra. Löpare känner väl till begreppet “ruiners high”, eller åtminstone effekterna av det. Det är en period under löprundan man känner sig avslappnad och allt känns skönt. Faktum är att “runners high” kan uppnås av all form av aerobisk träning, till exempel vandring i skogen eller tennis. 

Minskar negativa effekter

Träning kan lätta stressen samtidigt som den sätter igång kamp- eller flyktresponsen. På så sätt får kroppen och dess interna system öva på att arbeta tillsammans för att hantera olika kroppsresponser. 

Hjärt- och kärlsystemet, mag- och tarmkanalen samt immunsystemet stärks och blir bättre på att skydda dig mot negativa stresseffekter. 

Förbättrar måendet

Regelbunden träning stärker självförtroendet, förbättrar humöret, hjälper dig att slappna av och lindrar symtomen för mild depression och ångest. Träning hjälper dig även att sova bättre – något som ofta påverkas av stress, depression och ångest. Alla dessa fördelar lindrar stressen och ger dig en känsla av kontroll över din kropp.

Tips för att komma igång

Kom i gång med träningen med hjälp av följande tips.

Rådgör med en läkare

Har du inte tränat på ett tag eller är orolig för din hälsa kan du rådgöra med din läkare. Din läkare kan rekommendera vilken träningsform du bör undvika och intensitet.

Börja långsamt

Plötsligt händer det. Efter en lång tids inaktivitet får du en motivationskick och vill omedelbart börja träna. Det är lätt hänt att man börjar träningen på en alldeles för hög nivå. Risken med detta är att du skadar dig och tappar lusten att fortsätta träna. 

Du måste lära dig att gå innan du kan springa. Börja långsamt med enklare pass för att bygga upp  styrka. Är det konditionsträning du vill satsa på så kan du börja med en rask promenad för att sedan öka intensiteten med löpning. 

Detsamma gäller styrketräning; börja med lättare vikter innan du går på dem tyngre. Se till att träna alla stora muskelgrupper för att en allsidig träning.

Gör det du älskar

En anledning till varför man slutar träna är för att träningen känns som ett måste, något man måste bocka av istället för något man ser fram emot. För att inte tappa motivationen bör du satsa på aktiviteter som du tycker om. Kom ihåg att all form av träning är bra för hälsan. 

Skriv ner

För att undvika att träningen sker sporadisk kan det vara en god idé att göra ett träningsschema. Få in fysisk aktivitet under hela veckan. Fysisk aktivitet kan innebära allt från ett renodlat träningspass till att promenera eller cykla till jobbet eller skolan. Det kan också vara att välja ta trappan istället för hissen.

Sätt upp mål

Det kan vara en god idé att sätta upp realistiska och mätbara mål med din träning. På så sätt har du något att sträva efter och det blir lättare att behålla motivationen. Det kan handla om att du ska springa under en viss tid eller orka lyfta en viss vikt. 

Oavsett vad du väljer att göra bör du inte se träning som något du måste bocka av i din att göra-lista. Välj en eller flera aktiviter som du tycker om och låt träningen bli en del av ditt vardagsliv. På så sätt riskerar du inte att tappa motivationen. Kom ihåg att form av fysisk aktivitet hjälper dig att slappna av och hantera stress bättra.