Crohns sjukdom: undvik stressen som leder till skov

Stress kan leda till skov vid Crohns sjukdom. Lär dig att minska och hantera stress för ett liv med färre besvär med skov.

Två vägskyltar som pekar åt motsatt håll


Översikt

Crohns sjukdom är en smärtsam inflammatorisk tarmsjukdom. Det orsakar inflammation i matsmältningskanalen och kan uppstå var som helst från munnen till tarmarna. Inflammationen tenderar att gå i cykler och människor kan uppleva perioder av remission, vilket betyder att symtomen delvis avtagit eller tillfälligtvis helt försvunnit och återfall, i veckor eller månader.

Behandlingen syftar till att hantera smärta och symtom. Men även om du får behandling kommer du sannolikt att uppleva skov. Exakta orsaker till skov kan vara svåra att peka ut, men studier visar att stress är en vanlig orsak.

Stora livsförändrande händelser eller vardagliga saker kan orsaka stress och leda till skov. För personer med Crohns sjukdom kan stress ha ännu större inverkan på mental, emotionell och fysisk hälsa.

Vissa människor kan till och med vara besatta av att bli stressade eller oroa sig för när symtomen kan återkomma. Detta kan förstärka ett skov. Oundvikligen leder det till mer stress, vilket skapar en ond cirkel som försätter människor i ett konstant ångesttillstånd.

Stress är en del av allas liv, men att lära sig hantera den hjälper att hålla Crohns sjukdom och dess skov under kontroll.

Hantera stress

Skov kan inträffa när som helst. Avslappningsstrategier hjälper att hålla stressen och därmed skoven under kontroll. Här är några metoder för att hantera stress.

Andas djupt

Fokusera på att långsamt andas in och andas ut. Det avsiktliga tempot hjälper att gradvis sakta ner och skapa lugn. Buddhistisk meditation innebär att andas långsamt samtidigt som man fokuserar på att ta andetag. Denna teknik kan användas när och var som helst.

Börja motionera

Gå på en vandring eller ta en promenad runt kvarteret. En rask promenad kommer att rensa sinnet. Lungorna kommer att uppskatta den friska luften och synen förbättras när endorfinerna strömmar in.

Börja med yoga

Träna yoga för att utveckla flexibiliteten i kropp och i sinnet. Det kan hjälpa till att stärka immunförsvaret, höja humöret och reglera andningen. Det kan även hjälpa med att reglera hjärtfrekvens, blodtryck och hormonnivåer. Allt detta resulterar i att du känner dig mer avslappnad.

Börja meditera

Meditation är ett bra sätt att lindra stress. Meditera för att tysta hjärnans ändlösa pladder och för att glömma bekymmer, om än för en kort stund. Strävan efter ljudet av tystnad kommer att minska stressnivåerna. Det finns många appar tillgängliga för att hjälpa med meditation.

Skriv ner tankarna

Ett bra sätt att konkretisera saker är att föra dagbok. Detta för att lindra stress genom att skriva ner och reda ut tankarna. Detta är särskilt effektivt när man ska fatta ett beslut. Att skriva ner stressfaktorer förvandlar dem även till greppbara saker som ord på ett papper. Detta kan ta bort en del av osäkerheten och rädslan från det okända.

Visualiseringstekniker

Visualisera situationer och miljöer som framkallar lugn. Tänk dig att du är på en båt på en flod, eller liggande på ett öppet gräsfält. Att semestra i huvudet kan sänka dina stressnivåer.

En vanlig bild att visualisera är en vassrugg i en frisk vind. Om vassen var styv och spröd för vinden skulle den brytas av på mitten och gå sönder. Istället är vassen flexibel och anpassar sig till förändringar i väder och vind. Försök att vara som vassruggen i stressiga situationer.

Sammanfattning:

När man har Crohns sjukdom kan stress leda till skov. Detta kan i sin tur leda till svår smärta i mage och tarm. Som tur är finns det sätt att minska stressen och därmed eventuell smärta. Träning och annan fysisk aktivitet kan både avlasta kroppen fysiskt och få hjärnan på andra tankar medan planering i form av dagbok, visualiseringstekniker och meditation.