4 knep för att hålla ditt nyårslöfte

Januari drar mot sitt slut, hur går det med ditt nyårslöfte? Här är knepen som hjälper dig nå dina mål.


fyrverkeriExpert och professor i psykologi Frank Farley menar att den största anledningen till att vi misslyckas med ett nyårslöfte är att vi sätter för höga mål.

De tre vanligaste nyårslöftena är att gå ner i vikt, att sluta röka eller att vara mer ekonomiskt ansvarsfull. Forskare menar att det tar i snitt 66 dagar för att få en ny vana att fastna. Men med dessa knep kommer du nå dina mål betydligt snabbare.

1) Dela upp i mindre delmål    Om du vill spara pengar kan du tillexempel sätta mindre mål som att spara 5% av din lön varje månad. Uppmärksamma sedan små vinster regelbundet för att stötta dig själv att nå det stora målet.

2) Tidsbegränsa dina mål    En drastisk metod vi ofta tar till för att gå ner i vikt är att helt ska sluta med glass, godis, läsk, alkohol, pasta etc. Då kan det bli både skrämmande och tråkigt att hålla sig till sitt nyårslöfte. Börja istället med ett mindre mål med tydlig tidsbegränsning som ”jag ska inte äta glass på två månader”. Sen kan du variera mål och tidsbegränsning då och då.

3) Strunta i plan B    Håll dig till en tydlig, enkel plan från början. Den kan behöva justeras allt eftersom men låt inte dig själv lockas av att byta taktik eller ändra ditt mål.

4) Klandra inte dig själv    Det är inte hela världen om du missar ett delmål. Res dig på nytt, ta nya tag och se framåt.

 

chat
expand_more

clear