4 sätt ditt humör påverkar din hälsa

Humör och attityd har mätbar effekt på din hälsa. Vi summerar den senaste forskningen kring hur humör påverkar risken för vanliga sjukdomar.

Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 14 januari 2016

lycka-hundEn studie publicerad i the Lancet förra månaden motstrider tidigare forskning som påstår att lycka och välbefinnande håller dig frisk. Den nya studien följde över en miljon medelålders kvinnor i tio år och resultaten visade att lycka varken förbättrade hälsa eller överlevnad.

Humör och attityd kan dock ha mätbara effekter på hälsa även om det inte direkt förlänger livet. Här summerar vi några studier som publicerats i ämnet.

– Humör och operation  Patienter som behövde medicinskt ingrepp för att lösa blockerade blodkärl fick beskriva sitt humör innan operationen. De patienter som var stressade eller rädda inför ingreppet hade större risk för komplikationer efteråt.

-Ilska och risk för hjärtattack  Flera studier har nyligen visat att ilskna utbrott kan utlösa en hjärtattack hos de som redan är i en riskgrupp. Till exempel personer med högt blodtryck, högt kolesterol eller är rökare. Troligen är anledningen ökad puls och blodtryck när man ilsknar till.

-Inställning och Alzheimers  Forskare vid Yale University i USA har gjort en koppling mellan attityd och Alzheimers sjukdom. Personer med en negativ inställning till åldrande hade större risk att utveckla symtom kopplade till Alzheimers som till exempel plack i hjärnan. Forskarna tror det kan ha att göra med stress och oro inför åldrande hos dessa personer som påverkar hjärnans struktur.

-Mindfulness och fetma  Förmågan att fokusera och vara närvarande i stunden är kopplat till mindre kroppsfett. Personer som har bra kontakt med sina tankar och känslor visade sig ha lägre risk för fetma. Vad som är orsak och konsekvens är ännu inte förstått men forskare tror att personer som utövar mindfulness är mer benägna att äta nyttigt och träna regelbundet.