Mindfulness omprogrammerar din hjärna för att hantera stress

Att mindfulnessträningen kan förbättra vår hälsa har fått alltmer gehör inom forskning de senaste tio åren. Men exakt hur påverkar mindfulness kropp och knopp?

Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 5 februari 2016

mindfulAmerikanska forskare ville fokusera på de förändringar som sker i hjärnan till följd av mindfulnessträning. De studerade en grupp arbetslösa vuxna med hög stress nivå som fick åka på en tre dagars mindfulness retreat. De jämfördes med en liknande grupp som istället fick pröva avslappningsmetoder.

Forskarna tog bilder av deras hjärnor före och efter träningen. Bilderna visade på att mindfulnessträning ökade aktivitet och funktion i den del av hjärnan som styr uppmärksamhet och kontroll. På personerna som övade avslappningsmetoder syntes inte dessa förändringar.

Dessutom togs blodprov av deltagarna och där syntes att mindfulnessträning minskade inflammatoriska markörer i blodet. Forskarna tror därmed att mindfulnessträning förbättrar hjärnans förmåga att hantera stress och att det i sin tur ger en positiv effekt på kropp och hälsa, till exempel inflammationsnivå.