I en studie på 293 vuxna användes PET och CT scans för att undersöka aktivitet i hjärnan, benmärgen och blodkärl. Patienternas hälsa följdes under tre år och under den perioden dog 22 patienter av hjärtsjukdomar som stroke, hjärtattack och hjärtsvikt.
När forskarna sedan analyserade aktiviteten i de olika organen fann de att ökad aktivitet i amygdalan, den del av hjärnan som styr rädsla och stress, vad kopplad till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Dessutom fann de att ökad aktivitet i amygdala även var kopplat till aktivitet i benmärgen och hjärtats blodkärl.
Resultaten tyder på följande händelseförlopp: Stress aktiverar amygdalan som signalerar och ökar aktiviteten i benmärgen där det produceras immunceller. Detta leder till ökad inflammation i blodkärlen som kan orsaka till exempel en hjärtinfarkt eller stroke.
Kopplingen mellan amygdalan och ökad risk för hjärtsjukdom var stark och höll i sig även när resultaten korrigerades för andra riskfaktorer som rökning, diabetes eller högt blodtryck. Men resultaten visar än så länge bara en koppling och inte ett tydligt orsak-verkan samband. Därför är det ännu inte möjligt att använda aktivitet i amygdala som ett mått av stress eller för att förutspå en kommande hjärtinfarkt. Men med ytterligare studier för att bekräfta resultaten kan en sådan, efterlängtad markör bli verklighet.