Upptäckt: Genen bakom grått hår

Grått hår har länge trotts bero på miljöfaktorer som stress. Men nu har forskare upptäckt en gen som är kopplat till grånande hår.


Äldre dam med grått hårÖver 6000 personer från olika delar av latin-Amerika deltog i en studie som analyserade hur våra gener påverkar våra frisyrer. Bland deltagarna visade sig en gen vara kopplat till grånande hår.

Hur exakt genen fungerar är ännu oklart men den har tidigare visat sig reglera produktionen av pigmentet melanin. Hårfärg kommer från just detta pigment. Alla hår har både ljust och mörkt melanin, det är balansen mellan de två som avgör om vi har naturligt mörkt eller ljust hår. Stamceller i botten av varje hårsäck tillför melanin till hårstrån men när vi blir äldre avtar melanin-tillverkningen och håret blir grått och sen vitt.

Genen verkar bidra till runt 30% av grånande hår, resten är fortfarande påverkat av miljön. Till exempel kan stress och rökning påverka håret negativt och leda till tidigt grånande. Dessutom har brist på vitamin B12 också visat sig ha en koppling till grått hår.

Forskare vill nu lära sig så mycket som möjligt om genen bakom grått hår i hopp om att en dag kunna motverka grånande hår så enkelt som med ett piller. Tills dess är forskarnas råd till dig som vill ha naturligt färgat hår på ålderns höst att sluta röka, försöka dra ner på vardagsstressen och få i dig extra vitamin B12 som du hittar i fisk, kött, ägg och mejeriprodukter.