Annons från BlueCall

Psykologens verktyg för ökat välmående under kriser och hemarbete

Under kriser ökar psykisk ohälsa. Motgiftet är att vara medveten om sitt mående och att ha verktyg till hands för att kunna hantera måendet. BlueCalls Head of Psychology ger dig konkreta tips på saker du kan göra själv!


Montage av stressade personer

Foto: Luis Villasmil (Unsplash) och Oladimeji Ajegbile (Pexels)

Gymmen är stängda, barnens aktiviteter inställda, vi kan inte åka och hälsa på mormor på äldreboendet, för att ens tala om att försöka planera semestern. Vi sitter med näsan i skärmen hela dagarna och försöker både umgås och jobba i olika videomötesprogram och digitala verktyg samtidigt som vi trängs med sura tonårsbarn som distanspluggar, husdjur och sambo. Världen är ur led och det kan kännas som att inget ljus finns i sikte. Den som lever själv och arbetar hemifrån kan känna sig ensam och isolerad, det kan vara svårt att orka med vardagens utmaningar när vi saknar saker att se fram emot. Den som tvärtom måste ut i kollektivtrafiken för att ta sig till sitt jobb som inte kan skötas på distans är orolig för att själv bli smittad eller att ta med sig smittan hem till familjen.

Stress och psykisk ohälsa ökar under kriser 

Rutinrubbningar av detta slag, otydliga gränser mellan arbetsliv och privatliv, minskad tillgång till vårt stöttande sociala nätverk och en ökad grad av ovisshet i tillvaron ökar risken för att utveckla psykisk ohälsa och stress. Det vi vet från tidigare samhälleliga kriser är att stress och psykisk ohälsa ökar efter kriser, men som tur är finns det saker du kan göra själv för att minska risken att du utvecklar stressrelaterad ohälsa: 

Tips för att minska risken för stress och psykisk ohälsa:

  • Planera in roliga saker så du har något att se fram emot, även om det finns en risk att planerna ställs in kan det hjälpa dig genom tuffa perioder att ha något att se fram emot
  • Dra lärdomar om hur du mår och vad du gör när du mår bra – både under och innan pandemin. Mådde du bättre under julledigheten? Fundera på vad du fyllde dagarna med då som du tyckte om eller som var meningsfullt för dig. Var det långsamma frukostar, långa promenader ute i snön eller mycket umgänge med familjen? Finns det något av det här du kan fortsätta med, trots att du jobbar, till exempel att ta längre luncher så att du hinner ut på långpromenad, planera in spelkvällar med barnen eller gå upp tidigare så att du hinner äta frukost i lugn och ro med en bok?
  • Var uppmärksam på tidiga tecken på försämrat mående – låt det inte gå för långt. Vi vet när vi mår riktigt dåligt, men är ofta sämre på att uppfatta de allra första tecknen. Det kan vara små förändringar som att du börjar sova lite sämre, börjar laga enklare mat för att det är jobbigt att läsa recept eller inte har ro att läsa som du brukar. 
  • Motionera! Det är ett jobbigt råd men den bästa investeringen i din psykiska hälsa som du kan göra.

För dig som arbetar hemifrån:

  • Börja och avsluta dagen ordentligt, försök efterlikna de ritualer du har när du jobbar på kontoret, till exempel att hämta kaffe medan datorn surrar igång
  • Efter arbetsdagens slut, stäng av datorn, lägg in den i garderoben och fortsätt inte småjobba medan du börjar laga middag 
  • Kom ihåg att ta paus – minns du hur det var att jobba på kontoret? Även om arbetsplatsen var liten fick du säkerligen ändå chans att promenaderna några steg, till och från kaffeautomaten, konferensrummet eller restaurangen är du brukade köpa lunch 
  • Försök jobba från samma plats varje dag och om möjligt, välj en plats du inte annars sitter på. Det ökar associationen mellan platsen och jobbet, och minskar risken för att du börjar tänka på jobb medan du till exempel ser på tv. Jobba aldrig i sovrummet. 
  • Gå ut utomhus varje dag, oavsett väder. 

Medvetenhet är nyckeln 

Nyckeln till att minska risken för stress och psykisk ohälsa är att vara medveten om ditt mående. 

Ju tidigare psykisk ohälsa och stress upptäcks, desto lättare är det att med rätt insatser ta sig ur sitt dåliga mående. Ta hjälp, du kan till exempel med hjälp av professionellt samtalsstöd arbeta förebyggande med din psykiska hälsa. Det finns också träningar och föreläsningar du kan gå för att lära dig mer om hur du tar dig igenom tuffa tider och hanterar stress. Ett sätt att ta reda på hur stressad du är, är genom att göra ett test för att reda på din stressnivå, eller genom att dagligen hålla koll på ditt mående genom en moodtracker. 

På många arbetsplatser har man insett behovet av detta och erbjuder nu den här typen av stöd till sina anställda. Om du är anställd på något av de 60+ företag som har ett samarbete med BlueCall, kan du via vår app samtala med en terapeut eller gå en kurs i mental hälsa redan idag. Om du inte har tillgång till BlueCall via din arbetsgivare, kan du dela den här artikeln med din chef eller HR ansvarig för att slå ett slag för varför det är viktigt att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatser. Du kan också skicka kontaktinformation till ditt företags HR, eller din chef, till oss så kontaktar dem. Klicka på länken för att kontakta oss.