6 återhämtningstips från Stresshandboken

Malin Roca Ahlgren, som är medförfattare till boken Vägen från Väggen, delar med sig av sina tips för kroppslig, själslig och mental återhämtning.

Avslappnad person sitter vid en brygga och tittar ut


Kroppen, själen och hjärnan behöver olika slags återhämtningar. Alla delarna behöver sin dos, men ofta var för sig. Under min resa från att vara helt däckad till att idag fungera helt okej skrev jag boken ”Vägen från Väggen” ihop med Mrs Hyper. I den kan man följa alla de experiment jag gjorde med mig själv vad gäller olika typer av återhämtningsmetoder. Boken är indelad under kategorierna kropp, själ och hjärna. Jag ska i denna artikel ta upp exempel på några av dem som jag provade och som fungerade bra för mig.  

Kropp – Jag fick ett så kallat FAR-kort av min läkare så att jag kunde gå och träna för halva priset. Jag är lite av en träningsfantast och alltid varit det, så fysisk aktivitet var ett måste för mig. Om du inte är en idrottsmänniska ska du givetvis kanske istället välja promenader eller något annat som passar dig, men fysisk aktivitet/motion är mitt första bästa tips för kroppen. Mitt andra tips är massage eller naprapati. I boken har vi intervjuat en massageterapeut och en naprapat som förklarar utförligt hur viktigt det är med kroppsberöring men också hur otroligt bra massage eller naprapati kan vara mot spända muskler och smärtor. Vad gäller fysisk aktivitet har vi dessutom intervjuat läkare i boken. 

Själ – Om jag ska välja 2 tips ur boken som jag tycker har fungerat bäst vad gäller ro i själen så är det KBT och ACT. Jag fick gå på en stressmottagning där jag fick en psykoterapeut. Vi kartlade hela mitt liv och min person, vilket gav mig ett utanifrån-perspektiv på mig själv. Först då insåg jag att jag var tvungen att vara snällare mot mig själv för att må bra inombords. I boken har jag även intervjuat Jessica Zandén som arbetar med KBT efter egen utbrändhet. På eget initiativ gick jag också sedan på ACT-kurs där jag fick med mig insikter om livets mening på en helt ny plan än jag haft tidigare. Idag är jag till exempel mer tacksam för vad jag har och njuter mer av det. Förut strävade jag hela tiden efter någonting. Jag har slappnat av och tittat inåt mer tack vare den kursen. Läs mer om det i boken. 

Hjärna – Här blir det svårt at välja då väldigt många av metoderna som jag provade gav mig positiva resultat, men mina 2 favoriter är nog andningstekniker/avslappningsövningar som jag gjorde både vid yogapass, meditation och innan jag skulle sova, samt CFT. Jag kom i kontakt med två stora profiler inom detta område (vilket jag tar upp i boken): Sofia Viotti och Agnetha Lagercrantz och med hjälp av deras expertis förstod jag hur hormonerna samspelar med varandra i våra hjärnor, hur dess plasticitet kan bli påverkad av mina egna tankar och reaktioner. Jag förstod också hur hjärnan bestämmer hur kroppen ska må och vad jag själv kan göra för att påverka detta.   

Tack vare mitt forskningsexperiment på mig själv har jag kunnat skriva stora delar av denna bok för att förhoppningsvis bidra och hjälpa andra i liknande situationer att finna sina vägar från sina väggar. 

Följ gärna boken på instagram @stresshandboken

Malin Roca Ahlgren
Gör: Driver MRA Words Textproduktion (skriver texter och böcker samt hjälper andra med texter)
Instagram: @mrawords
Bakgrund: Från Stockholm, men har bott halva livet i Barcelona. Är legitimerad pedagog och språkvetare.
Intressen: Träning och läsning