9 viktiga tips till dig som är anhörig

Gästinlägg Jag tycker att det är oerhört svårt ibland. Min man gick in i väggen med ett brak för drygt sex år sedan. Idag jobbar han 50 % men vägen från väggen är lång. Hur ska jag kunna uttrycka min önskan och längtan när jag vet att det jag önskar och längtar efter är omöjligt för min partner. Hur ska jag kunna berätta vad jag vill göra fast jag vet att min partner kommer att känna skuld till att han inte orkar. Hur ska vi två orka med varandra utan gå sönder?


Mina bästa råd till anhöriga till en partner som gått sönder av stress:Bild på Jessica Stigsdotter

1. Planera i förväg– som om allt skulle funka. Det hjälper dig att få fortsätta drömma
Även om din partner inte kan följa med. Planera för hela familjen. Den dagen det gäller, ha både en plan A och en plan B. Försök att inte bli besviken om din partner inte kan följa med. Och våga vara superglad när det funkar. Ta en dag i taget när det är som tuffast. Det kommer dagar när det känns som att du ska gå sönder. Du kommer inte att gå sönder, men låt dagen passera och låt morgondagen komma. Ofta känns det inte tufft hela tiden. Låt känslorna komma och gå. 

2. Ta reda på vad du kan få hjälp med
Finns det anhörigstöd i din kommun? Vad kan du få hjälp med? Städning, hämta barn, annan avlastning?
Kan någon i din familj hjälpa till en gång i månaden? Kan en vän eller kanske en granne? Gör en lista på vilka som kan hjälpa till med olika saker och våga fråga.

3. Kroppskontakt och förståelse kan räcka för din partner
Ord är inte alltid så viktiga. En kram kan göra stor skillnad. Ligg till exempel bredvid varandra i soffan och titta på tv istället för långt ifrån. Lyssna på din partner, du behöver inte ge några råd. Du behöver inte ha några svar. Det kan ta lång tid att återhämta sig från en utmattning. Låt det få ta tid och se till att du lär dig så mycket som möjligt om vad din partner behöver just nu. Då kan det bli lättare för dig att förstå den förändring som måste komma.

4. Utveckla krisplaner för oförutsedda händelser
Du kan ju ha planerat väl och har kanske både en plan A och en plan B. Ibland händer det dock något med andra familjemedlemmar än den som är sjuk. Har du en krisplan? Företag brukar ha det, men som privatperson är vi ofta dåliga på det. Gör en ordentlig krisplan som gäller för hela familjen. Det kan gälla ekonomi, bilen går sönder, barnhämtning, skolan eller något helt annat. Vem ringer ni? Finns det telefonnummer till de ni behöver nå?

5. Acceptera hjälp
Att våga be om hjälp är en av de mest sårbara stunder som finns. Men det är också i våra mest sårbara stunder vi ser vilka som finns där för oss när det gäller. Upplever du att du inte har släkt och vänner som kan hjälpa till, då finns det stöd i kommunen. Våga fråga och våga ta emot är lika viktiga.

6. Var rädd om din egen hälsa, vila och ät ordentligt och se till att få tid till egen fritid
Risken är stor att du försöker överkompensera din partners sjukdom. När du träffar släkten, i din relation till barnen, hur mycket pengar du ska dra in varje månad via jobb. Var noga med att du har en ordentlig återhämtningstid för varje moment du gör. Det kanske låter lätt. Men har man en partner som är sjuk och man ska ta hand om allt som finns i en familj så brukar det första en glömmer bort vara en själv. Så bli en ”Skalman med sin mat- och sovklocka”, var noga med fasta tider för mat och vila. Mer noga än du någonsin varit innan.
Gör saker varje dag som får dig att må bra. Se till att du minst en gång i veckan inte är hemma kvällstid. Oavsett hur kort den stunden är, se till att du tar den. Om så bara en liten promenad på tjugo minuter.
Var så noga att dina barn och din partner lär sig av dig. Bli den förebild som ni alla behöver. Och du, det är helt ok att krascha själv ibland och inte alls orka med. Du har rätt till det också.

7. Var omtänksam mot dig själv och våga skratta
Du kan faktiskt unna dig saker fast din partner är sjuk. Det är helt ok. Du behöver inte lida för att hen gör det. Och att vara omtänksam mot sig själv handlar ju inte bara om att shoppa eller att resa. Det kan vara att du unnar dig tid till att läsa böcker som får dig att må bra eller att kolla in roliga filmklipp och skratta några minuter varje dag.

8. Dela dina känslor med andra
Att förstå att man inte är ensam är nog det viktigaste av allt. Lär dig mer genom att lyssna på föreläsningar, gå med i facebookgrupper, hitta samtalsforum, börja med en hobby eller vad som passar dig. Se till att du får chansen att dela med dig av din historia och bli lyssnad på av de som har varit med om liknande saker. Inget är så läkande som den genomlevda förståelsen. Magiskt skulle jag vilja påstå.

9. Våga prata om psykisk ohälsa precis som vi vågar göra om fysisk ohälsa
En person med psykisk ohälsa uppskattar såklart en chokladask, krya på dig kort eller blommor minst lika mycket som någon med fysisk ohälsa. Det verkar finnas en slags outtalad norm om att vi inte gör dessa saker för personer med psykisk ohälsa. Våga också prata om annat – för personen är ju så mycket mer än sin psykiska ohälsa. 

Slutord 

Du kan inte hjälpa någon annan om du själv blir sjuk. När man flyger får man instruktioner om att ta på sig syrgasmasken före man hjälper sitt barn eller någon annan. Och det gäller samma när någon i familjen blir sjuk under längre tid.   

Hade jag vetat då det jag vet idag hade livet blivit mycket lättare. Jag satte skygglapparna på och drömde om en framtid där min man hade kommit tillbaka, jag vägrade att se hans tillstånd som något annat än ett långt tillfrisknande. Men jag visste inte hur långt det skulle vara.  

Ta hand om dig 

Jessica Stigsdotter Axberg
Gör: Driver MrsHyper AB. Föreläsare, formgivare, psykosyntesterapeut samt skriver böcker och texter om NPF och psykisk ohälsa för både barn och vuxna.
Web: www.mrshyper.se
Instagram: @mrs.hyper
Facebook: /mrshyper
Bakgrund: Uppväxt i Bromma, Södermalmsbo under ett tiotal år, numera Skoklosterbo sedan 14 år.