”Det var som att hon drog ur proppen”

Intervju För elva år sedan drabbades Anne Liljeroth av utmattningssyndrom. Efter att ha gett allt på jobbet som varumärkeschef så slutade hon plötsligt att fungera. Idag har hon slutat bry sig om karriären och fokuserar istället på det som är roligt.


”Jag var den duktiga flickan och trodde att det var det som livet gick ut på”

”Det var ett nederlag för mig att jag hade gått in i väggen. Att alla hade rätt och att jag hade fel. Det tog lång tid för mig att acceptera detta, eftersom jag skämdes” Foto: AnneLiljeroth.se

Anne Liljeroth, 51, arbetade som varumärkeschef på ett nystartat telekombolag efter en ryckig arbetssituation som hon inte själv kunde kontrollera. Företaget var minst sagt rörigt, med ett svajigt management.

– Ena dagen gick allt åt ett håll, andra dagen åt ett annat håll. Det var väldigt korta bollar och arbetsbördan var hysteriskt.

Anne arbetade hårt och mycket och lediga helger kunde ställas in. Och trots att många sa åt henne att sluta stressa så gick det inte.

– Jag var så inne i ekorrhjulet. Jag var ordentlig, pålitlig och arbetsam. Förutom jobb hade jag två barn, familj och allt det där.

Kunde inte ta in någon information

Men stressen började sätta sina spår och tillslut kom smällen.

– Jag blev otrevlig, osocial och tyckte att ingenting var roligt. Tillslut tappade jag förmågan att fatta några beslut, jag kunde inte ens läsa. Min hjärna slutade bara att ta in information.

När en sköterska senare frågade hur hon mådde så brast allt.

– Jag bara grät och grät. Det var som att hon drog ur proppen.

Anne blev hänvisad till en läkare, som var specialist på utmattningssyndrom. Där fick hon det konstaterat att hon led av utmattningssyndrom och blev sjukskriven.

Vägen tillbaka

Till en början handlade allt bara om att vila. Under de första två veckorna sov Anne i över 14 timmar per dygn och sjukskrivningen förlängdes.

– Det är viktigt att koppla bort jobbet helt. Efter ett tag började jag även att testa att göra olika saker som jag inte gjort på många år. Så som att försöka läsa, vara ute i naturen, motionera, äta bra och umgås med människor på ett sätt som inte var jobbrelaterat.

Anne började även gå hos en terapeut för att prata om allt som hänt. Men också för att se över sin situation och fundera över vad som bör förändras.

– I början orkade jag inte tänka på det, men med tiden började jag fundera på vad jag egentligen ville göra i framtiden.

– Jag var den duktiga flickan och trodde att det var det som livet gick ut på. Men successivt började jag förstå att det inte är det som livet handlar om.

Ändrat på mycket i sitt liv

Anne var sjukskriven i tio månader och när det var dags att gå tillbaka till sin arbetsplats igen så visste hon att hon inte ville tillbaka.

– Jag fick hjärtklappning bara av att tänka på det.

Istället startade hon en egen firma och blev konsult med samma frågor som hon tidigare arbetat med.

– Det var det absolut bästa beslutet jag har gjort, att verkligen bryta och göra något helt annat.

Hur mår du idag?

– Jag mår jättebra, men jag har också ändra på ganska mycket efter det och har tillåtit mig att göra roliga saker.

Anne har bland annat hittat skrivandet och är idag författare efter att förra året ha släppt boken ”Bara människor”. I år släpps även hennes andra bok.

– Det är verkligen glädjefullt och roligt. Och det är helt fantastiskt att hitta något som man känner så för.

Vad skulle du ge för tips till andra som hamnat i samma situation?

– Prioritera dig själv. Tänk efter vad det är du egentligen vill göra, och inte vad du bör göra, och var ärlig mot dig själv med detta.

– Sedan är det också viktigt att du tar hjälp. Det är jättesvårt att ta sig ur detta själv och det finns många människor och proffs att prata med. Det är mycket lättare när någon tar dig i handen och säger; kom med här nu.