Ny guide ska coronasäkra arbetsplatsen

En guide för att coronasäkra arbetsplatsen för när det är dags för de anställda att komma tillbaka till kontoret har tagits fram av tre stora bemannings- och rekryteringsbolag. Guiden innehåller hundra tips och råd som ska göra arbetsplatsen mer coronasäker.

Personer på ett kontor


För många har första halvåret inneburit en stor omställning gällande jobb och privatliv. Coronpandemin har resulterat i att arbetet flyttat ut från kontoret och in till hemmet. Även om många kommer att fortsätta jobba hemma efter sommaren, börjar fler företag att kalla tillbaka sina anställda till kontoret, trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer att fortsätta jobba hemma.

Många anställda känner en stor oro och stress för att gå tillbaka till kontoret under en pågående pandemi. Risken att smittas av det nya coronaviruset är fortfarande stor. För att minska risken för smittspridning och dämpa de anställdas oro har tre stora bemannings- och rekryteringsbolag tagit fram en guide för att coronasäkra arbetsplatsen.

Hundratals tips och råd

Säkerhetsguiden samlar åtgärder från företag i tio länder som alla hanterat coronapandemin på olika sätt. Några har haft total lockdown medan Sverige haft en öppnare linje. Det är sen upp till arbetsgivarna i de olika länderna att plocka de tips och råd som kan vara användbara hos dem, säger Hélène Belin, kommunikationschef på Manpower, ett av företagen bakom guiden.

Guiden innehåller ett hundratal tips och råd för bland annat städrutiner, hur många som får vara i ett mötesrum, schemaläggning för att undvika trängsel och vikten av att hålla kontakten med kollegor som fortfarande jobbar på distans.

Tips för att coronasäkra arbetsplatsen

Fortsätt med distansarbete

Låt en del av de anställda att fortsätta arbeta hemma. På så sätt är det lättare att hålla social distansering på kontoret och minska smittorisken. Coronapandemin har visat att distansarbete faktiskt fungerar väl för väldigt många. Många anställda upplever att man är mer fokuserad och effektiv hemma, samt att man sparar tid, pengar och energi. Balansen mellan jobb och privatliv blir mycket bättre, vilket kan ha en positiv påverkan på jobbet. Guiden uppmanar företag att ha en mer generös inställning till distansarbete även efter pandemin.

Goda hygienrutiner

Att ha goda hygienrutiner är effektivt för att inte sprida viruset vidare. Arbetsgivare bör uppmuntra till god handhygien. Se till att det finns gott om tvål och handsprit på kontoret. Är man sjuk ska man stanna hemma.

Fortsätt med social distansering

Se till att hålla avstånd till varandra på kontoret. Sätt upp avståndsmarkeringar på golv och arbetsstationer. Ni kanske måste möblera om så att skrivborden inte är för nära varandra. Schemalägg lunchpauser så att det inte blir trängsel i kök och pentry. Att låta en del av de anställda att fortsätta med distansarbete är ett effektivt sätt att minska trängsel på kontoret.

Noggrann städning

Rengör regelbundet gemensamma ytor som hissknappar, dörrhandtag, tangentbord och lysknappar. Ett städschema underlättar rutinhållningen.